Заповед за организацията на гроздобера издаде областият управител на Сливен
Заповед за организацията на гроздобера издаде областият управител на Сливен / netinfo

До 10 септември кметовете на четирите общини в област Сливен да определят със своя заповед местата за разполагане на пунктовете за изкупуване на грозде и началото на гроздобера за всеки сорт грозде и всеки отделен лозарски микрорайон, разпореди областният управител Христина Чолакова.

Териториалното звено на Изпълнителната агенция по лозата и виното в Сливен трябва да представи в Областна администрация копия от предложенията до кметовете на общини за начало на гроздоберната кампания.

Съгласно разпорежданията на областния управител продажбата и изкупуването на грозде трябва да стават на определените за целта места след представяне на документ за регистрация на производителите и вписване на личните им данни. Забранява се изкупуването на грозде извън часовия интервал 8:00 - 21:00 часа.

При превоза на грозде трябва да се спазват изискванията на Закона за виното и спиртните напитки, като документооборота ще бъде обект на проверка от страна полицията.

По време на кампанията кметовете на общини и на населени места от областта трябва да организират охрана на лозовите масиви, а регионалният отдел на Главна дирекция „Метрологичен надзор” и Териториална данъчна дирекция – Сливен съвместно с Областна дирекция „Полиция” - да разработят графици за комплексни проверки по пунктовете.