Започват предупредителни протести в Художествената галерия в Сливен
Започват предупредителни протести в Художествената галерия в Сливен / Дарик Сливен, архив

Символичен протест започват от днес учители от Художествената гимназия в Сливен. В писмо до медиите, обявяват, че „ 84% от колектива е свалил доверието си от административния си ръководител П. Кушкиева и иска нейната оставка. Направихме го, защото управленските и решения рушат основополагащи за образователната система принципи, като коректно регистриране на присъствия и отсъствия, безпристрастно оценяване знанията и уменията на учениците, равенство пред закони, норми и правила. Вместо това се толерира неравнопоставеност както между учениците, така и между учителите. Насилвани сме да работим в среда, базирана на симпатии, антипатии, привилегии и незачитане на колективните органи за управление. При такива условия нито ние можем ефективно да разгърнем преподавателските си способности, нито нашите ученици - ваши деца, да се обучават и израстват като творци и личности".

От 29 февруари те символично изразяват протеста си. За проблема са информирани Министерството на културата, националния омбудсман, областния управител, кмета на Сливен, председателя на Общинския съвет - Сливен, началника на РИО - Сливен.

„Принудени сме от 14 март 2016 година да преминем от символични към предупредителни, а при необходимост към ефективни протестни действия", пише още в писмото.

Предупредителните действия са днес от 13.10 до 13.30 часа пред гимназията.