Започват безплатни изследвания на дишането
Започват безплатни изследвания на дишането / netinfo
Сливен заедно с още 25 града у нас се включва в нацонална кампания за безплатно изследване на дишането. 19 ноември е обявен за световен ден за борба с хроничната обструкивна белодробна болест /ХОББ/. По този повод Българското дружество по белодробни болести и Асоциацията на българите, боледуващи от астма стартират за един месец националната кампания , в която се включват над 40 центъра.

На гореща линия 0700 10105 (на цената на един градски разговор от цялата страна) всеки работен ден между 10:00 и 17:00 часа желаещите могат да получат допълнителна информация за здравните заведения и датите, на които ще се извършва безплатното изследване на дишането в отделните райони на страната. Необходимо е обаче голямо търпение, защото телефонът много често дава заето. На телефонната линия медицинските консултанти ще определят нивото на риска от развитие на ХОББ на всеки обадил се. Рисковите пациенти ще бъдат насочвани към кабинетите за безплатно изследване на дишането.

Болестта е сред най-разпространените хронични заболявания при хората над 45 години и една от водещите причини за смъртност. Често хората приемат първоначалнте и симптоми за пушаческа кашлица.

Целта на кампанията е да повиши информираността на обществото за ХОББ и да подобри разпознаваемостта на симптомите, за да може пациентите да получат навременна диагноза и възможност за живот без усложнения на болестта.