/ Община Сливен
В срок приключиха възложените спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи на покрива на основно училище „Хаджи Димитър” в село Селиминово. Пораженията бяха получени при ураганния вятър на 18 януари тази година.

"Незабавно въведохме в изпълнение общинския план за защита при бедствия и предприехме мерки. Стуацията беше овладяна и част от пораженията - ликвидирани“, съобщи инж. Снежана Кънева, началник отдел "Сигурност и управление при кризи".

В кратки срокове е извършено полагане на два пласта хидроизолация на площ от над 640 кв. м. Направена е нова гръмоотводна инсталация на сградата като необходима мярка за защитата при бедствия.

поражения
Община Сливен


По предварителни разчети щетите от нанесените поражения възлизат на около 60 000 лева, включващи щетите от поражението по покрива и във вътрешните помещения, увредени при течовете. Разходите ще се поемат от бюджета на училището и Общината. Средства ще бъдат поискани и от Комисията по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
 
"Ремонтните дейности спират от по-нататъшни увреждане на сградата и могат  да продължат и възстановителните работи във вътрешните помещения. Общината отчита, че  капацитетът за обслужването на обичайните дейности по защитата, преодоляването и овладяването на възникващи ситуации, се оказва недостатъчен и полага целенасочено с целесъобразност усилия относно изпълнение на превантивни действия с цел намаляване риска от тях", допълни инж. Кънева.
 
В резултат на разразилата се буря и вятър от 144 км в час, валежи от дъжд и сняг, на 18 януари възникна изключително сложна обстановка. Веднага след получаване на сигналите на тел. 112 и Оперативен дежурен по ОбСС, представителите на звеното „Управление при кризи” и членовете на Щаба за изпълнение плана за защита при бедствия, бяха извършени огледите на място.