Внасят обвинителен акт срещу виновните за взривовете край Петолъчката
Внасят обвинителен акт срещу виновните за взривовете край Петолъчката / Impact Press Group

Обвинителен акт срещу двамата виновни за взривовете край Петолъчката ще бъдат внесени до средата на април в Районен съд Ямбол, съобщи окръжният прокурор на града Георги Ханджиев.

Следователи от Национална следствена служба са повдигнали обвинения на собственика и управител на фирма „Берета трейдинг" и началника на производствения процес в базата.

Двамата са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества, които се изискват по закон. В следствие от неприемането на тези мерки за безопасност и сигурност е допуснато взривяване, което е причинило смъртта на трима работници, и четири телесни повреди на други работници.

„Същината на обвинението е, че предметът на договора е да бъдат унищожени взривните вещества, но вместо унищожаването им, те са били разкомплектовани, което е в нарушението на всякакви изисквания,", посочи Ханджиев. Данните, с които се разполага доказват, че количествата в базата са надхвърляли

многократно нормите, които е позволено да бъдат съхранявани там. Ако те бяха в нормални размери взривът не би се прехвърлил в съседните складове и да причини други значителни щети, посочи Хаджиев. Обвинението предвижда наказание от 5 до 15 години и представлява особено тежък случаи, каза още Ханджиев.

На 5 юни се взривиха боеприпаси в складове за утилизация край Петолъчката, Сливенско. Пострадаха 18 работници, 9 от които по-тежко, а трима души бяха обявени за загинали.

Складовете са на фирма "Берета трейдинг".