ВМРО възстановиха паметната плоча-чешма на Стоил войвода и Злати Чорбаджи
ВМРО възстановиха паметната плоча-чешма на Стоил войвода и Злати Чорбаджи / netinfo
Младежите от местната организация на ВМРО в Сливен са възстановили с доброволен труд паметната плоча-чешма на Стоил войвода и Злати Чорбаджи в местността Равна река в Сливенския балкан, съобщиха за Дарик от ръководството партията. В благородната инициатива на воеводите е помогнал скулпторът Борис Дамянов, преподавател по изобразително изкуство във ОУ „Хр. Ботев”.

На мястото на паметната плоча-чешма е подмамен и убит дядото на Панайот Хитов - Злати, който е бил старей на християнската община в Ново село. В навечерието на Априлското въстание там е станало стълкновение на четата на Стоил войвода с турска потеря. Малко след това Стоил войвода, заедно с Георги Икономов засилва действията си за подготовката на въстанието

Възстановяването на паметната плоча е първи етап от инициативата “Паметни знаци на българската героика” на младежката организация на ВМРО в Сливен. През август предстои поставяне в квартал „Клуцохор” на паметна плоча на загиналия в Илинденското въстание подпоручик от българската армия Георги Папанчев.

От ВМРО са обезпокоени от увеличаването на вандалските актове в местността Карандила край Сливен. Според тях коритото на възстановената чешма е било разбито след сектантско сборище миналото лято, а наскоро са изрязани и металните букви от скалата на Панайотхитовата поляна на Карандила.