Висока събираемост от данъци и такси в община Стралджа
Висока събираемост от данъци и такси в община Стралджа / Sofia Photo Agency, архив

За седмица в общинската хазна в Стралджа са постъпили 100 000 лева, от тях 60 000 са от такса битови отпадъци. Отчетът сочи още, че 34% от събраната сума до момента е от стари задължения.

За първите три месеца от годината постъпленията само от местни данъци и такси са 484 хил.лв. при изпълнение за същия период на миналата година - 316 хил.лв. Събрани са в повече 168 хил.лв. или с 53% повече от предходната година за същия период.

Постъпленията от такса битови отпадъци за 2016г. бележат ръст с 88 хил.лв. спрямо предходната година. Събрани са 255 хил.лв., задължения за стари години са 98 хил.лв., което представлява 40% от общо събраната сума.

От данък сгради в общинската каса са влезли 65 хил.лв., което е с 23 хил.лв. повече от предходната година. От тях 31 хил.лв. / 47%/ са от задължения за предходни години. Този процент за изминалата 2015 г. е едва 27. От данък МПС до момента са постъпили 74 хил.лв. , от тях 26 хил.лв. са от стари задължения за предходни години, което представлява 35%. Това е с 14 хил.лв. повече от предходната година когато процента на събираемост по стари задължения е достигнал отново само 27.

Събраните суми в повече са в резултат на активизиране мерките за събираемост на старите задължения, изготвяне на актове за установяването задълженията на длъжници и активна индивидуална работа с тези, които имат натрупан най-голям дълг към общината. Постигнатата договореност за разсрочено плащане на стари задължения се оказва добра практика. Създадена е организация и за постоянен финансов контрол, съобщават от общината.