/ ThinkStock/Getty Images
В Сливенския съд на 30 януари ще се състои второто заседание по делото за убийство на 7-годишно дете от село Сотиря.

Съдът отложи делото за убийството на 7-годишната Кристин от Сотиря

На първото разпоредително заседание на 9 януари бе решено обвиняемият Мартин Трифонов да бъде съден по реда на съкратено съдебно следствие при условията на чл.371, т.1 от НПК, като това няма да се отрази на размера на наказанието.

Няма да бъдат разпитвани свидетели и вещи лица, като при присъдата ще се използват протоколите от изслушването на свидетели и заключенията на вещи лица при съдебното следствие. Ще бъде изслушан като вещо лице единствено патологът д-р Тома Чаушев.

Започна делото за убийството на 7-годишната Кристин от Сотиря (ВИДЕО)

Роднините на убитото дете повдигнаха граждански иск срещу Мартин Трифонов, в който настояват за обезщетение от общо 600 000 лева за претърпени неимуществени вреди. Те искат изслушване на четирима свидетели.

Прокуратурата повдигна три обвинения - за убийство, опит за изнасилване и блудство с малолетно дете, като най-тежкото наказание може да бъде доживотен затвор без право на замяна.

Съдят Мартин Трифонов за убийството на 7-годишната Кристин

Престъплението бе извършено на 15 август, като Трифонов бе заловен след почти 24-часово издирване на следващия ден и бе ранен след като оказал съпротива. Той продължава да търпи мярката си за неотклонение "задържане под стража" в болница.

Случаят доби широк обществен отзвук, като на няколко протеста и бдения граждани поискаха отмяна на съкратеното съдебно следствие и успяха да променят закона.
БТА