Увеличава се броят на непълнолетните, искащи да работят
Увеличава се броят на непълнолетните, искащи да работят / netinfo

10 785 принудителни мерки в предприятията на територията на областите Сливен и Ямбол е предприела през 2011 Дирекция „Инспекция по труда”. Дадените предписания за нарушения на Закона за безопасни условия на труд  са 10 750. 22 машини и съоръжения са били спрени от инспекторите, установени са 4 необезопасени строителни скелета, спрени са 4 работни места, а от работа са отстранени 5 работника. За отстраняване на констатираните при проверките нарушения са дадени 5  задължителни за изпълнение предписания.

През анализирания период констатираните нарушения по трудовите правоотношения са 5 630, което е 49% от общия брой нарушения.

От инспекцията коментират, че все още остава значителен броят на нарушенията на Кодекса на труда в микро, малките и средни предприятия. Запазва се тенденцията, установена през последните години най-често констатираните нарушения да са по заплащането на труда.

Значителен брой от нарушенията се отнасят до неизплащане на нормативно установеното увеличение на положен нощен труд и труд, положен на официални празници, както и до неопределяне на дължимо обезщетение за неползван платен годишен отпуск при прекратяване на трудовото правоотношение.

Съществува практика с наетите лица да се сключват индивидуални трудови договори за непълно работно време и за работа през определени дни в месеца. Положителното от извършените проверки е, че където е доказано по безспорен начин полагането на 8-часов работен ден, а работодателите са сключили трудови договори за 4 часа, се сключиха допълнителни споразумения за промяна на работното време.

Отбелязва се тенденция на увеличаване броя на непълнолетните, заявили желанието си да работят. През 2011 година от Дирекция  „Инспекция по труда" в Сливен са издадени 40 разрешения за наемане на работа на непълнолетни лица при поискани 41. През 2010 година поисканите разрешения са били 27, дадени са 26.