Таврийски българи обикалят прародината с велосипеди
Таврийски българи обикалят прародината с велосипеди / www.sxc.hu, архив

Иван Ангелов и Анатолий Велчев - таврийските българи от Запорожка област на Украйна, които обикалят България на колела, ще преминат през Сливен. Поводът за инициативата на двамата е 150-годишнината от масовото преселване на българи в областта Таврия в Руската империя, днешна Република Украйна, съобщи Иван Иванов - зам.-председател на Обществения съвет за сътрудничество с Бесарабско-Таврийската диаспора в Сливен. Очаква се в 17.00 часа двамата колоездачи да положат цветя пред паметника на Хаджи Димитър, а преди това да разгледат родната къща на войводата и Регионалния исторически музей.

Иван Ангелов и Анатолий Велчев ще се срещнат с Обществения съвет за сътрудничество с Бесарабско-Таврийската диаспора. Иван Иванов допълва, че двамата таврийски българи са проявили интерес и към XIV Национален събор „Карандила пее”, който се провежда в планината над Сливен.

Маршрутът на колоездачната обиколка, започнала на 5 август, е Варна - Бургас - Стара Загора - Пловдив - София - Плевен - Шумен – Варна, общо около 1100 км. В програмата им, поне по предварителни планове, е включено посещение и на с. Ветрино, откъдето са прадедите на Иван.

Иван Ангелов и Анатолий Велчев са от гр. Запорожие. Иван е инженер по професия, член е на тамошната организация на българите, заел се е с популяризирането на мястото, където историците предполагат, че е гробът на хан Аспарух – с.Вознесенка. Иван е „луд” на тема България, казва в писмо до медиите неговата близка Галена Ковчазова, която се е „натоврила” със задачата да популяризира инициативата на двамата родолюбци. За Иван тя добавя: „Може с часове да разказва как през соца с малко радио са „ловяли” „Хоризонт” и всички са се събирали около ВЕФ-а... Баба му и майка му танцували, дядо му плачел...”

Двамата родолюбиви велосипедисти носят със себе си писмо от посланика на Република България в Украйна Красимир Минчев, с което се удостоверява мисията им и се умоляват българските институции и граждани да оказват съдействие на приносителите му.