Стефан Радев: Надявам се Общинският съвет да подкрепи предложението за безлихвения заем от държавата
Стефан Радев: Надявам се Общинският съвет да подкрепи предложението за безлихвения заем от държавата / Община Сливен

„Надявам се на предстоящото заседание Общинският съвет да подкрепи предложението община Сливен да поиска безлихвен заем от държавата. Смятам, че в него няма нищо притеснително и драматично. Става дума за една нормална процедура, до която много общини прибягват при взаимоотношенията си с държавата", каза кметът на община Сливен Стефан Радев.

Той очаква по-скоро да влязат окончателно в сила промените в Закона за публичните финанси, които ще създадат по-структуриран и ясен механизъм за начините, по които държавата подпомага общините, и в същото време налага спазването на финансова дисциплина.

„Изчакваме промените в закона, за да направим своите разчети как ще процедираме при новите условия и да продължим с плана си за финансово оздравяване на общината, част от който са облигационната емисия и искането за безлихвен заем от държавата", каза кметът.

Към момента общината преговаря с потенциални финансови посредници за облигационния заем. Кметът се надява на подписване на договор след празниците.

Той очаква Комисията, която работи по новата Наредба за опазване на обществения ред в общината, да представи своето крайно предложение, което да бъде внесено за обсъждане на сесията на Общинския съвет през май.