Стачката в БДЖ продължава, влаковете отново спират
Стачката в БДЖ продължава, влаковете отново спират / Sofia Photo Agency, архив

За втори пореден ден влаковете ще спрат между 8.00 и 16.00 часа. Стачката в железниците се провежда заради намерението за съкращаване на 2 000 души от системата на жп транспорта и закриването на жп линии. Вчера по данни на синдикатите повече от 200 влака не помръднаха от гарите, а хора лягаха по релсите, за да спрат машините.

Въпреки огромните финансови затруднения на дружеството и допълнителните загуби, които стачката нанася, ръководството на БДЖ е непреклонно. Отговорът на синдикатите даде лидерът на КНСБ Пламен Димитров в предаването "Денят" на Дарик: "Стачката днес стана. Тя е достатъчно обхватна, за да може да удари камбаната в главата на някой, че хората наистина са радикално настроени и не е необходимо повече да бъдат изнервяни".

В Пловдив служител на железниците легна на релсите, за да предотврати тръгването на влака. На много места в страната синдикатите подадоха сигнал за оказване на натиск върху стачкуващите служители на железниците от страна на ръководството. В Стара Загора пък към железничарския протест се включиха и други браншове. Стачката в железниците е безсрочна - до постигане на споразумение на синдикатите и ръководството на компанията. В първия ден от недоволството ръководството на БДЖ не свика среща с протестиращите.