Сливен
Сливен / Дарик Сливен
Работещите в българските затвори и техните колеги, охраняващи съдебните сгради и магистратите в България продължават протестната си кампания под  надслов „Европа й за нас“.

Кампанията се организира от Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“ и Синдикат „Охрана“ и е подкрепена от близо 4300 работещи от 13 затвора, 24 затворнически общежития, 7 областни служби „Изпълнение на наказанията“ и около 1300 служители осигуряващи охраната на органите на съдебната власт. Кампанията започна със събрания на открито пред сградите на всички пенитенциарни заведения навръх професионалния празник на заетите в затворите и арестите в България – 29 януари 2018 г., и ще продължава днес пред съдилищата в големите областни градове.
В Сливен протеста ще започне в 12.30 часа пред сградата на Съдебната палата.

Протестните мероприятия са насочени срещу лошите условия на труд в българските затвори, ниските заплати в двете дирекции (350 евро) и критичното съотношение между надзиратели и лишени от свобода (1:100).

 Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“ с тревога следи и растящото напрежение сред заетите в затворните институции на другите страни членки на ЕС и е загрижен от растящите предизвикателства пред структурите за вътрешна сигурност в съюза на фона на периодичните протести на служители във френските, белгийските, италианските и др. затвори.

Като европейски граждани и членове на европейското семейство на пенитенциарните работници, Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“ с действията си ще даде ясен знак за нуждата от промяна в отношението към проблемите на сигурността в затворите в ЕС от страна не само на правителството на България, но и на европейските политици и институции в следващите шест месеца по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.