Сливен отбелязва 143 години от гибелта на Левски
Сливен отбелязва 143 години от гибелта на Левски / община Сливен

143 години от гибелта на Васил Левски ще бъдат отбелязани в Сливен с редица инициативи. Проявите, посветени на паметната дата, ще започнат днес с Кръгла маса на тема „Васил Левски - какво знаем и какво не знаем за него". Тя се организира от ГПЗЕ „Захарий Стоянов" и ще се проведе от 10.00 ч. в зала Май".

На 19 февруари от 10.00 ч. пред ПМГ „Добри Чинтулов" ще започне „Урок по родолюбие"- Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски- учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски.

За 10.30 ч. в кв. „Клуцохор" / на ул. „Георги Икономов"/ е предвидено поднасяне на цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Левски - Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов- Брадата и паметника на Таньо войвода.  Цветя ще бъдат поднесени и при релефа на Левски пред храм "Св. Борис Първи Покръстител" и пред паметника на Панайот Хитов в кв. „Ново село".

От 11.00 ч. в катедралния храм „Св. Димитър" ще бъде отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий- Васил Левски.

Общоградската възпоменателна церемония и поднасянето на цветя пред паметник на Апостола на пл. „Васил Левски" ще започнат в 12.00 ч.

Проявите за годишнината от кончината на великия българин се организират от община Сливен, Сливенска митрополия , Регионален инспекторат по образованието, Сдружение  „Мати Болгария",Общински комитет „Васил Левски", ПМГ „Добри Чинтулов", Професионална гимназия по икономика „Проф.д-р Димитър Табаков".