Ще се увеличи броят на военните формирования при съвместната подготовка
Ще се увеличи броят на военните формирования при съвместната подготовка / Дарик Сливен

 

Съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force – 12” постига целите си, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов по врем на ВИП–деня на съвместната българо-американска подготовка на Авиобаза „Безмер” и полигон „Ново село”. По думите му, най-важното е, че България дава ярък пример на т.нар. смарт дефенс - умна отбрана. В подготовката участват военни формирования от Сърбия, Македония, Украйна и САЩ, което дава основание да се счита, че съвместната подготовка е много полезна, коментира още военният министър. С всяка година се увеличава броят на страните-участнички  във военните подготовки.

През 2013 година се очаква да бъдат включени вертолети на морските сили, както и присъединяване  на военни формирования от Румъния, уточни Ангелов.  „Считам, че окончателно можем да кажем, че сътрудничеството в тези съвместни съоръжения, които имаме с САЩ дават своя принос за усъвършенстване на бойната подготовка както на българската армия, така и на американската армия и на страните–партньори”, допълни Ангелов.

До края на 2012 година предстоят още няколко учения. За първи път тази година ще се проведе тристепенно командно-щабно учение, предстои сертификацията на първата батальонна военна група. Тя е разделена на две части, като първата част ще се проведе в Германия, а втората част на полигон „Ново село”.

Министърът на отбраната Аню Ангелов, посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Уорлик и македонският и украински посланици присъстваха на ВИП–деня на съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force – 12” на Авиобаза „Безмер” и полигон „Ново село”.