Саниранено на блоковете в област Ямбол се изпълнява в срок
Саниранено на блоковете в област Ямбол се изпълнява в срок / областна администрация Ямбол

Процеcът на обновяване и саниране на жилищни сгради в област Ямбол е в ход и се реализира успешно, съобщиха от областна администрация Ямбол.

В четири от петте общини в областта, които са допустими по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради /НПЕЕМЖС/, се санира безвъзмездно със средства от държавата. В община Елхово процесът на саниране на 6 панелни блока е в напреднала фаза, в Болярово също 3 многофамилни блока се реновират в цялостно нова визия.

В община Ямбол строителните работи стартираха от ж.к. „Хале", където са едни от общо 15-те жилищни блока , за които са минали процедурите по избор на изпълнител и са сключени договори с фирмите, които ще осъществяват строителните дейности. В община Стралджа за петте жилищни блока са извършени обследванията и текат процедурите по избор на изпълнител.

Към този момент за областта има регистрирани 78 сдружения на собственици, 61 одобрени заявления за финансова помощ и 39 сключени тристранни договори между българската банка за развитие, областен управител и община за целево финансиране по НПЕЕМЖС. За 38 сгради има стартирали дейности, като техническо обследване, обследване енергийна ефективност и строително ремонтни работи.

Интересът към програмата се увеличава, затова правителството предвижда през 2017 година още един милиард лева за безвъзмездно реновиране на жилищата на българските граждани, за да могат да бъдат санирани още 2000 сгради в страната.

„За нас, като представители на държавата, която на 100% финансира обновяването на домовете на гражданите, най-важно е да има баланс на качество на изпълнение на зададените дейности, цена на изпълнението, добре изглеждащи жилищни сгради и доволни собственици. Надявам се, че жителите на областта, които до този момент не са се включили в програмата за саниране на жилищата си ще направят това, защото тази политика на правителството е изцяло в полза на хората, на това да живеем в по-добра среда", коментира областният управител Димитър Иванов.