СА „Ставен Сливен провежда засилена подготовка за световни и европейски състезания
СА „Ставен Сливен провежда засилена подготовка за световни и европейски състезания / Личен архив

Състезателите на Спортна академия „Ставен" Сливен се подготвят усилено за  предстоящите световни и европейски състезания по джудо и самбо и детската Олимпиада по джудо. До момента са проведени два подготвителни лагера на морето.

Отборът старша възраст и спортистите от малката гарнитура заминават на 19 август на 10 дневен лагер в Австрия. Те ще бъдат подготвяни от най- добрите австрийски специалисти по джудо. Това е традиционен лагер, който почти всяка година се провежда, съобщи изп.директор на академията Лъчезар Темелков.

На 3 септември спортистите на академия „Ставен" Сливен продължават подготовката си за европейското първенство по самбо на високо планинската база  Белмекен.

Европейското първенство по самбо ще се проведе от 21 до 24 септември в Талин, Естония, а от отбора на „Ставен" ще участват седем състезатели. От девойките старша възраст ще мерят сили Натали Сосерова, европейската шампионка по джудо Бетина Темелкова, Людмила Крумова, Веселина Николова, а от момчетата в националния отбор са включени Божидар Темелков, Иван Стефанов и Велиян Велев. Европейското първенство по самбо се провежда за първи път, информира Темелков и добави, че се окачва да бъде доста интересно и оспорвано. Състезателите ще бъдат водени от изп.директор на Спортна академия „Ставен" Лъчезар Темелков, треньорът на националния отбор по самбо Васил Соколов и световния  и европейски шампион по самбо и треньор в сливенската академия Мартин Иванов.

 На 1 октомври състезателите на академия „Ставен" и турските национали по джудо ще проведат съвместен 10 дневен подготвителен лагер в Сливен.

Подготовката на сливенските състезатели продължава с лагери в Белмекен и София. „Имайки предвид, че през 2013 година ще се проведат европейско и световно първенство и детска Олимпиада, целите на треньори, състезатели и ръководство на академия „Ставен" са добра спортна подготовка и завоюване на повече републикански титли", добави Темелков.