/ Sofia Photo Agency, архив
Служителите на Женския затвор арестите и съдебна охрана в Сливен ще протестират пред затвора днес в 12.00 часа. Те ще отстояват поставените искания за увеличение на възнагражденията и бюджетите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД "Охрана", съобщи Цветан Михайлов, председател на Синдикалното дружество при Синдикат на служителите в затворите в България.

На протеста са поканени още членовете на Синдиката на лицата, работещи по трудово правоотношение в местата за лишаване от свобода, други синдикални организации и служители от сектор Сигурност, както членове на техни семейства и симпатизанти.

Служители в затворите излизат на протест

„Министерството на правосъдието е осъдено да плати обезщетение от приблизително 150 000 лв. с лихвите, съдебните такси и разноските за вещи лица по над 40 дела на служители на Сливенския затвор за овъзмездяване на положен, но неплатен извънреден и нощен труд, както и за полагащата им се безплатна предпазна храна за различни периоди от 2013 до 2016 година, които надзирателите очакват също да получат”, заяви още Михайлов.

По-рано служителите на затворите в София, Стара Загора и Бургас  изразиха категоричното си недоволство срещу ниските заплати в сектора. След приключване на протестите по места, УС ще вземе решение за продължаване на протестната кампания под други законни форми на недоволство.