Продължава пререгистрацията на земеделските стопани
Продължава пререгистрацията на земеделските стопани / Дарик Нюз - архив

Продължава пререгистрацията на земеделските стопани за създаване и поддържане на регистър или Наредба 3. Предварителната регистрация на площи, заети с есенници, трайни насаждения, многогодишни култури се извършва в общинските служби по земеделие.

До 28 февруари 2016 г. всеки действащ земеделски стопанин е длъжен да се пререгистрира, като представи в областната дирекция или общинска служба "Земеделие" актуална информация за дейността си като попълни анкетна карта с анкетни формуляри, припомни директора на областна дирекция „Земеделие" Сливен Тодор Братанов.

Земеделски стопанин, който не е извършил регистрация или пререгистрация губи правото си да кандидатства за субсидии, а регистрираните земеделци имат право да кандидатстват за финансово подпомагане пред Държавен фонд „Земеделие".

Над 4300 са регистрираните земеделски производители в областта, до момента 1300 са се преригистрирали, уточни още Братанов . Собствениците и ползватели на земеделски земи, чиито площи не попадат в обхвата на споразуменията за създаване на масиви по чл. 37в, ал. 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи могат да докажат до 15 февруари правно основание за използване на тези земи, напомни Братанов.

Правно основание се доказва с нотариални актове, решения на общинските служби по земеделие, вписани договори, с които се придобива право на собственост върху земеделски земи, договори за аренда или наем на земеделски земи, договори за предоставяне на земеделски земи на кооперация за съвместно обработване, заповеди за разпределение на масивите. Регистрирането на правно основание се извършва в общинските служби по земеделие по местонахождение на имота.

За целта собствениците или ползвателите трябва да предоставят един от изброените документи.