Продължава червеният код за тревога за река Тунджа при Елхово
Продължава червеният код за тревога за река Тунджа при Елхово / БГНЕС, Архив

Ангажираните институции са в режим на пълна мобилизация в Ямболска област. В резултат на прогнозираните валежи от днес нивата на реките отново ще започнат да се повишават, предупреждават от МОСВ.

Нивото на река Тунджа край Елхово в момента е 4,26 м при вчерашните 4,28, съобщи за Дарик кметът на общината Петър Киров. Части от шест улици в града са наводнени, спряно е движението на МПС. Три жилищни блока също са наводнени и е спряно ел. захранването. Екипи на пожарната от Елхово и Бургас източват водата от приземните етажи. Органите на реда от полицията в Елхово и Гранична полиция охраняват обектите, уточни кметът.

Залят е пътя към село Трънково и помпената станция. Освен трите изворни чешми край селото от общината са осигурили и водоноска с вода. За селото има алтернативен път през село Коневец. Осигуряват се харнителни продукти за жителите на селото, добави Киров.

Тази нощ не се е налагало принудителна евакуация, но 100 семейства, живеещи на ул. „Тунджа“ вчера доброволно са напуснали довомете си. „Обезпокоителното е, че нивото на река Тунджа край Ямбол се покачва, а и днес се очакват още валежи“, кометира още Петър Киров.