Православен храм ще се строи в Саранско
Православен храм ще се строи в Саранско / Пресцентър Община Стралджа

„Рождество Богородично" ще се именува новия храм, който предстои да се извиси в стралджанското село Саранско. Проектът е дело на арх. Евгени Чобанов. Средствата ще осигуряват спонсори. След Чарда, Саранско е второто село в общината, в което ще се изгради нова църква. Никога до сега в селото не е имало нито църква, нито дори параклис. През годините християните посещавали  църквата в близкото село Каменец. Митко Динев и Руси Йовчев направили първите дарения за подготовка на проекта за храма в Саранско, общината, с активното съдействие на кмета Митко Андонов предоставя място за градежа, сливенска митрополия отпуска и своята лепта.

В деня на св. Екатерина - 24 ноември, отец Янко и архийерейския наместник Панайот Чакъров и лично митрополит Иоаникий осветиха мястото и дадоха благословията си за новия храм, който ще се построи в пространството пред кметството.

„За ония, които с вяра живеят, тук ще изгрее духовно слънце!" - каза в обръщението си към християните Н.В.Пр.сливенския митрополит Иоаникий и подчерта, че освен 2000 лв. помощ за строителството на храма, ще прибави и 100 книги за саранчани.

Кметът на община Стралджа Митко Андонов, който също присъства на събитието, поздрави селяните, изрази увереността си, че храмът за няколко години ще бъде изграден, пожела успех и за пореден път потвърди готовността си да помага и подкрепя  делото.

Благодарност към всички , които по един или друг начин подкрепят начинанието поднесе кметския наместник Румен Димов.