Поход по стъпките на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
Поход по стъпките на Хаджи Димитър и Стефан Караджа / netinfo

Над 40 сливенци ще се включат в автопоход с автобус “По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа”, съобщи координаторът на проявата Христо Батинков.

Походът, посветен на 175-та годишнина от рождението на двамата герои, ще тръгна днес в 6 часа от площад “Хаджи Димитър” в Сливен. Маршрутът е с обща дължина от 180 км.Сливенци ще се поклонят пред 12 паметници, изградени по пътя на четата и ще положат венци.

Отец Димитър от църквата „Св.Богородица” в града ще служи на място панихида за загиналите борци за народна свобода.Сливенци ще се поклонят пред паметниците по пътя на четата в с. Вардим, Свищовско; с. Хаджидимитрово; с. Караисен; с. Горна Липница – град Бяла черква - с. Вишовград.

На 18 юли ще се състои поклонение пред мемориалния комплекс на връх Бузлуджа, след което ще се посети м. Агликина поляна, край Сливен и паметната плоча между селата Божевци и Изгрев, поставена на мястото, където са убити последните четници.

Специално за похода е изготвена карта на Сливен с бойния път на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, списък с имената на четниците на двамата войводи, местата, на които има изградени паметници, както и туристическа карта със забележителностите на Сливен. В изданието, което се посвещава на годишнината от рождението на войводите е публикувана статия за четата на историка Васил Дечев.

Участниците не заплащат превоза, сами си осигуряват палатки и суха храна.