Откриха новоизграден зъболекарски кабинет в кв. „Надежда
Откриха новоизграден зъболекарски кабинет в кв. „Надежда / Община Сливен

В Деня на покровителя на българския лекар св. Иван Рилски в кв."Надежда" беше открит новоизграден зъболекарски кабинет. Лентата прерязаха Румен Андонов, за кмет на община Сливен, и Румен Бъчваров, административен ръководител на квартала.

Цялостното оборудване е дарение от „Немската зъболекарска фондация" (HDZ).
„Пред подписване сме на договор за партньорство с немската организация „Напред в бъдещето", представлявана от д-р Тилман Щайнер, с която заедно реализираме проекта за изграждане на дентален кабинет в квартал „Надежда". Зъболекарският стол е монтиран, платени са транспортните разходи, кабинетът е изцяло ремонтиран с общински средства и днес откриваме новата придобивка за града", посочи Румен Андонов.

В кабинета ще се извършват необходимите зъболекарски манипулации и профилактични прегледи от зъболекари от общинския Дентален център. В новия кабинет по график ще работят двама зъболекари с призната специалност по дентална медицина, лицево-челюстен хирург и още трима зъболекари. Също така ще се провеждат и здравни беседи на децата и техните родители за методите и средствата за поддържане на устната хигиена. Това съобщи д-р Живка Георгиева, управител на общинското здравно заведение и регионален координатор на Националната програма за профилактика на оралните заболявания за област Сливен.

Денталният център е единственото лечебно заведение за извънболнична помощ на територията на областта, което има сключен договор със Здравната каса за специализирана детска дентална медицина, посочи д-р Георгиева.

Следващата година предстои реализацията на швейцарски проект за здравно и социално заведение в квартала и зъболекарският кабинет е част от тази програма, допълни Андонов.