Отбелязваме Европейския ден на донорството
Отбелязваме Европейския ден на донорството / Дарик Сливен

На 22 октомври у нас се отбелязва Европейският ден на донорството. За първи път той е организиран през 1996 година от професор Филип Молер, който работи в Университетската болница в Женева, съобщи Таня Петрова - старши експерт в РЗИ -Сливен.

 През 1998 г. Съветът на Европа е приел 22 октомври да се чества ежегодно като Ден на донорството. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантациите. Тези сложни операции са единствения шанс за живот на хиляди хора. В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на орган или тъкани. У нас от животоспасяващите операции се нуждаят над 860 души, като най-много са чакащите за бъбрек - 807 човека.

От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. В България се отбелязва за втори път. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, организирана от Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантации, с подкрепата на БЧК, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави - Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия.