/ Istock
Кметът Стефан Радев потвърди, че е бил заплашван чрез множество мейли
Заплашителни мейли са получавали от месеци представители на институции и фирми в Сливен.

Това каза говорителят на Районната прокуратура Венета Добрева. Сред тях са кметът на града, кметове на общини, председателят на Общинския съвет, общински съветници, прокурори, следователи, полицейски началници, представители на бизнеса, физически лица.

"Образувано е досъдебно производство за закана с убийство спрямо длъжностни лица, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" до 6 години", посочи прокурор Добрева. Досъдебното производство е от ноември, м.г., като първите закани датират от август 2023 г.

"Повече от десет са сигналите, като периодично продължават да постъпват, а последният сигнал е от този месец. Вече има заплахи и срещу магистрати и висши полицейски служители.

Работи се по всеки сигнал, проверяват се всички отправени заплахи", каза Венета Добрева. Има някакви насоки относно самоличността на извършителя, но все още не е установено неговото местонахождение.

Пароли, фишинг, вируси – ГДБОП със съвети за киберсигурност

Лицето ползва WiFi мрежи на общодостъпни места, като молове и други. Първите закани са от лице, което се представя като Червения пират, като са използвани множество имейл адреси.

Той пише до официални имейл адреси на институции и търговски дружества, като заканите са конкретно към ръководните длъжности. По думите на Венета Добрева лицето има характерен изказ и почерк и писмата с този почерк се присъединяват към досъдебното производство. По него работят и от Дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

Кметът на Сливен Стефан Радев потвърди, че е бил заплашван чрез множество мейли до служебната поща на общината. Сред заплахите били "ще ви изколя", "имам пистолет".

Първият сигнал от общината е бил подаден в прокуратурата преди около шест месеца. Заплашителните писма получавали периодично по три-четири пъти на ден. "Според мен става дума за психически неуравновесен човек", коментира Радев.

Заплахи за живота си и за живота на сина си е получил на 19 февруари председателят на Общински съвет Димитър Митев. той съобщи, че тогава е получил 11 мейла с нецензурни думи и конкретни заплахи за убийство и телесни повреди.

"Тези заплахи много ме притесниха, защото беше написал и името на сина ми, което означава, че този човек е от Сливен и познава добре хората, които заплашва", каза Митев. По думите му подателят на мейлите е около 35-годишен, завършил сливенска гимназия, вероятно с психични отклонения.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Велина Василева, БТА