Оставиха в ареста Минчо Янков, убил с нож мъж в Ямбол
Оставиха в ареста Минчо Янков, убил с нож мъж в Ямбол / DarikNews.bg, архив

Бургаският апелативен съд остави в ареста Минчо Янков, който е привлечен като обвиняем за това, че на 20.09.2015г. в град Ямбол, чрез нанасяне на удари с нож в гръдната област умишлено е умъртвил Н.Й.

Съдът разгледа поредна жалба на Янков срещу определената му от Ямболския  окръжен съд мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

По време на заседанието, представителят на държавното обвинение определи жалбата като неоснователна. Прокурорът акцентира върху наличието на всички законови предпоставки за взимане и потвърждаване на най-тежката мярка за процесуална принуда.

Янков е обвинен в тежко умишлено престъпление от общ характер по чл. 115 от НК., за което по закон се предвижда наказание от 10 до 20 години „лишаване от свобода“. Високият размер на предвиденото в закона наказание бе аргумент, с който прокурорът мотивира възможността обвиняемият да се укрие, за да избегне предвидената сериозна наказателна отговорност

Акцентира се върху факта, че убийството е извършено след като обвиняемият Янков е взел ножа от дома си и е отишъл в жилището на пострадалия да търси саморазправа. Освен убийството, 65-годишният мъж е нанесъл удари с нож на жена, заплашвал е и други хора с ножа. Според прокурора, тези факти подчертават обществената опасност на дееца. Не на последно място, прокурорът подчерта, че е налице възможност, при определяне на мярка за неотклонение „домашен арест“, близките на пострадалия да потърсят саморазправа с Янков, каквато е имало и непосредствено след извършване на убийството.

Представителят на държавното обвинение добави, че от извършване на престъплението до днес са изминали 5 месеца, което е съвсем реалистичен срок за разследване на подобно тежко престъпление. Прокурорът каза още, че се очаква разследването да завърши съвсем скоро, тъй като заключенията от съдебно -медицинските експертизи, които са ключови за обвинението, ще бъдат готови в близките дни.

Съдът се съобрази с аргументите на представителя на държавното обвинение и потвърди определената мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Апелативен съд –Бургас е окончателно.