Оправдаха подсъдимите за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева
Оправдаха подсъдимите за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева / Sofia Photo Agency, архив

 

12 години след убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева все още няма виновен за смъртта й. Софийският градски съд оправда и тримата подсъдими по делото Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и съпругата му Димитрина.

Съдиите изтъкнаха, че случаят е разследван непрофесионално, като близо година след убийството по него въобще не се е работило.

Вчера прокуратурата поиска по 25 години затвор за всеки един от тримата подсъдими. Съдът счете, че по делото има доказателства, но не е ясен нито мотивът, нито оръжието, нито часът на смъртта.

Част от събраните доказателства сочили участието на други хора в убийството на адвокатката.

Над делото още тегне сянката на бившия главен прокурор Никола Филчев, който е бил в близки отношения с убитата. Подсъдимият Орлин Аврамов намекна, че Филчев има връзка със случая, но не пожела да каже дали именно той трябва да седи на подсъдимата скамейка.

На друго мнение са близките на Георгиева. Според тях поръчителят е покойният главен прокурор Николай Колев, който беше убит през 2002 година. Неговото име също фигурира сред кориците на делото.

Адвокатът на близките на убитата Весела Сотирова защити Филчев, като каза, че преди повече от десетилетие той издействал с делото да се занимава прокуратурата, след като видял, че месеци наред случаят не се разследва. Сотирова хвърли вината върху Колев, чиято власт се простирала във всички звена на обвинението, а целта му била случаят да се прикрие. За Колев се знае, че приживе е бил в открита вражда с Филчев.

Наблюдаващият прокурор Милко Момчев отказа коментар по случая.