Обсъдиха проблема с преждевременното напускане на училище
Обсъдиха проблема с преждевременното напускане на училище / Община Сливен

234 деца са напуснали училище през учебната 2012/2013 година в община Сливен. За учебната 2011/2012 броят им е бил 302, което е прогресивно намаляване броя на отпадналите деца. Основните причини децата да напускат училище са бедността и слабата заинтересованост от страна на родителите. Това коментира заместник-кметът по хуманитарните дейности на община Сливен Иван Славов по време на регионална кръгла маса на тема „Преждевременното напускане на образователната система“. Форумът беше организиран от на Икономическият и социален съвет (ИСС) и в него взеха участие председателят му проф. д-р Лалко Дулевски, кметът на Сливен Кольо Милев, експерти от общинска администрация, представители на Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и социалната политика, техни регионални структури, кметове на населени места в община Сливен, директори на училища, учители, както и представители на структурите на синдикалните и работодателски организации от областта.

Бедността сред уязвимите етнически малцинства, особено сред ромите, има много измерения - лоши жилищни условия и здравен статус, ниски образователни равнища. Конкретните мерки, които предприема общината, са свързани с осигуряване на средства за специализиран транспорт за децата от подготвителните групи и учениците до детските градини, средищните и приемащите училища. Основната цел е да се осигури качествено обучение в училищата и равен достъп за всички деца.

В редица свои актове ИСС е констатирал, че преждевременното напускане на образователната система е водещ  фактор за безработицата, бедността и социалното изключване в страната. В тези актове организацията изразява убедеността си, че за преодоляване на негативните тенденции са необходими навременни и бързи мерки, без отлагане и забавяне. В тази връзка Съветът инициира поредица от регионални дискусии. Следващата среща ще бъде в община Тунджа.

 

Регионалната кръгла маса обсъди политики за превенция и намаляване на дела на отпадналите и преждевременно напуснали образователната система, общински политики за превенция на ранното отпадане от училище и реинтегриране на преждевременно напусналите образователната система.