Обсъдиха образованието в Ямбол
Обсъдиха образованието в Ямбол / Дарик Сливен, архив

Работна среща на тема „Координиране на дейностите по провеждане на държавната политика по образование в област Ямбол” се проведе в Областна администрация. Основната цел бе да се обсъдят предложенията на директорите на профилираните и професионални гимназии, СОУ и училища с професионални паралелки, относно държавния план-прием за учебната 2014-2015 г., съобщават от Областна администрация - Ямбол.

В областта ще се предлагат няколко нови специалности: „Кетъринг” /в Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм/, „Автотранспортна техника” /в Професионална техническа гимназия „Иван Райнов”/, „Автомобилна мехатроника” /в ПГ по подемна, строителна и транспортна техника/, „Фризьорство” и „Производство на мебели” /в ПГ по лека промишленост, екология и химични технологии/.

1238 ученика завършват 7 клас през настоящата година, като за тях се предвиждат 17 профилирани и 8 професионални паралелки. Завършващите 8 клас са 586. Заложените паралелки с прием в 9 клас в СОУ /срок на обучение 4г./ са 3 - 1 профилирана и 2 непрофилирани. Отделно са планирани общо 16 професионални паралелки.

Четирима от директорите на училища предлагат увеличение на броя паралелки с по една – в МГ „Атанас Радев”, ГПЧЕ „Васил Карагьозов”, както и професионалните гимназии по хранителни технологии и туризъм и по подемна, строителна и транспортна техника.

 

Предстои предложенията за Държавния план-прием през учебната 2014-2015 г. да бъдат съгласувани и на заседание на Комисията по заетост, след което планът ще бъде изпратен за окончателно одобрение в Министерство на образованието.