/ Община Сливен
Средствата от държавата са 1 750 320 лева
Общинската субсидия за читалищата в Сливен и населените места за 2020 година се увеличава с 50%, съобщиха от Общината.

Общинските съветници гласуват проектобюджета на Община Сливен за 2020 г.

Това стана ясно по време на работно заседание на комисията за разпределяне на държавната и общинска субсидии. В нея участват представители на читалища в общината. На срещата присъства и кметът Стефан Радев.

Приеха новия план за защита при бедствия в община Сливен

Той увери, че ще продължи да подкрепя читалищните дейци, защото те поддържат духовността в града и населените места. „Очаквам тази година да сте още по-активни и да поддържате жив духа на хората, така че да усещат читалището все повече като свое място, където се случват добри неща“, каза кметът.

Гражданското участие в местното управление обсъди кметът Стефан Радев с експерти

Присъстващите благодариха на Стефан Радев, че през 2019 г. за първи път беше отпусната общинска субсидия за читалищата в размер на 20 000 лева, а тази година се увеличава с 50% и сумата вече е 30 000 лева.

Кметът Стефан Радев: Ще продължим да инвестираме в по-качествена среда и бъдеще за децата на Сливен (СНИМКИ)

Със средствата се финансират проекти, които подпомагат читалищната дейност и ползата от тях е голяма, стана ясно още от срещата. На заседанието беше избрана работна група с представители на читалища от града и селата, която ще изготви предложение за разпределение на държавната и общинската субсидии съгласно разпоредбите на Закона за народните читалища. Средствата от държавата са 1 750 320 лева.