Областният управител оспори 4 решения на общинските съвети
Областният управител оспори 4 решения на общинските съвети / ОА - Сливен

Четири решения на Общински съвет - Сливен е оспорил областният управител Корнелий Желязков пред Административния съд. Това е станало през третото тримесечие на годината. За този период общинските съвети в областта са провели 14 заседания и са взели 288 решения.

Пред съда са оспорени Решения № 892, 893 и 894 от 31.07.2013 г. на Общински съвет – Сливен, касаещи удължаване срока  за реализиране на учредените права на строеж по договори от 2008 г. за отстъпване право на строеж върху общинска земя - за имоти в кв. „Надежда”. Става въпрос имоти в градинката в квартала. В 5-годишния срок от подписване на договорите не е извършено строителство, но това не обосновава възможността за удължаване на срока за реализиране на правото на строеж.

„Със свои решения Административен съд - Сливен е отменил тези решения на местния парламент в Сливен като незаконосъобразни. Към момента решенията не са влезли в законна сила, тъй като срокът за обжалване не е изтекъл” – поясни областният управител Корнелий Желязков.

Областният управител е оспорил пред Административен съд - Сливен, без да връща за ново обсъждане, Решение № 904 от 31.07.2013 г. на Общински съвет - Сливен относно обявяване на конкурс за избор на управител на „Дентален център 1 - Сливен” ЕООД. С това решение е нарушен чл. 16, ал. 3 от Закона за лечебните заведения, според който управител може да е лекар по дентална медицина с призната специалност. С решението си общинският съвет допуска да кандидатстват и други лекари, включително и лица без лекарска правоспособност. Друго основание за оспорване е, че Общински съвет Сливен не е приложил общия ред за провеждане на конкурс за избор на управител съгласно Наредбата за упражняване правата на собственик на Община Сливен в търговски дружества. Административният съд е отменил решението като незаконосъобразно и това решението вече е влязло в законна сила, без да е било обжалвано.

Оспорено е и решение на Общински съвет Нова Загора от 30 октомври 2013 г. С него Общинският съвет е разрешил продажба на имот в с. Съдиево. Решението е оспорено, тъй като имотът е публична общинска собственост и не може да е обект на продажба. Все още няма решение на Административен съд - Сливен.