/ Областна администрация-Сливен
Областният управител на Сливен Минчо Афузов поиска становището на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков относно дългогодишни проблеми, свързани с безстопанствени пасищни животни в село Медвен и други населени места в община Котел, съобщиха от Областната администрация.

Областният управител на Сливен: Полицията има много разработки за купуване на гласове

Стадото в Медвен е собственост на местен жител. Животните се придвижват без контрол, унищожават посевите и градините на хората, създават предпоставки за тежки катастрофи. Извършена е проверка, която е установила, че част от кравите в стадото съществуват само виртуално.

От Областното пътно управление многократно са алармирали, че оставени без надзор крави, биволи и коне причиняват пътни произшествия и увреждат републиканската пътна мрежа в община Котел.

„Получих устни и писмени сигнали за тези проблеми от стопани от Котел и от жители на село Медвен. Смятам, че случаят изисква сериозна проверка“, каза Минчо Афузов.

Министър Петков: Огромни суми от нашите пари са давани без обществени поръчки

Областният управител потърси за съдействие и министъра на икономиката Кирил Петков относно внесено искане от сдружение „Българска праскова“ и местни производители да ползват преференциални наемни цени за търговските и хладилните площи на Пазара за плодове, зеленчуци и цветя в Сливен.

По техни данни, сегашният наем за 120 кв.метра помещение е два-три пъти по-висок в сравнение с наема на подобни търговски площи на други места в града и в страната. „Тук не става дума за нарушение.

А за идея, която би била от огромно значение за дейността на местните производители и ще е от полза за потребителите“, каза Минчо Афузов. Той се обърна към Кирил Петков, тъй като Министерството на икономиката притежава 95 % от дяловете на Пазара в Сливен.