Област Ямбол се готви за летния пожароопасен сезон
Област Ямбол се готви за летния пожароопасен сезон / ОА - Ямбол

Превантивните мерки за недопускане на пожари през пожароопасния летен сезон, координация и насоки за работата на ангажираните ведомства са били обсъдени на заседание на Областния щаб за координация на неотложните аварийно-възстановителни работи в Ямбол.

На първо място сред причините за пожари през 2013 година в областта е небрежността при боравене с открит огън. За инцидентите с огън, възникнали през миналата година, влияние имат също и климатичните фактори – високите температури и сухото време през летния сезон.

Като цяло през 2013 г. са регистрирани по-малко произшествия с огън – 397, в сравнение със същия период на 2012 г., когато те са били 531. През изминалата година е имало 52 пожара с материални загуби и 267 без материални загуби, засегнати са 512 дка пшеница, 609 дка иглолистна, 1083 дка широколистна и 861 дка смесена гора.

За осигуряване на още по-ефективна работа за нуждите на оперативния център на областното управление ще бъде  предоставен командно-щабен автомобил, а на районните служби в Стралджа и Болярово - по един пожарен автомобил.

От Областно пътно управление Ямбол съобщиха, че дейностите по косене и почистване на канавките и банкетите покрай АМ „Тракия” са стартирали в средата на април. През месец май предстои това да бъде направено и за пътищата I, II и III клас.