Намаляват искащите да работят непълнолетни
Намаляват искащите да работят непълнолетни / netinfo

Наблюдава се тенденция към намаляване броя на непълнолетните, заявили желанието си да работят, в сравнение с предходни години, показват данните на Инспекция по труда в Сливен. През 2012 година от инспекцията са издадени 19 разрешения за наемане на работа на непълнолетни лица при 22 искания, а през същия период на 2011 г. са поискани 41, дадени 40 разрешения.

Проверки в събота и неделя, съвместно с представители на други институции са правили трудовите инспектори от Сливен през миналата година, за да се установи спазват ли се разпоредбите на Кодекса на труда, свързани с осъществяване на контрола по законосъобразното на лица до 18 години, на работното време, полагането и заплащането на извънреден и нощен труд. Съставени са актове на работодатели за полагане на нощен труд от 2 непълнолетни лица.

При други проверки се констатира работа на две непълнолетни лиц без трудови договори и без разрешение от Инспекцията по труда. Подадени са сигнали до прокуратурата, а от работодателите е потърсена административно-наказателна отговорност.