Наградиха победители в конкурс за Коледа
Наградиха победители в конкурс за Коледа / Общински пресцентър Ямбол

Мари Лахтева от ІІІ б клас в НУ „Св. Св. Кирил и Методий" и петокласничката от СОУ „Св. Климент Охридски" Кристън Маринова  в Ямбол са победителите в тазгодишния конкурс за детска рисунка на тема „Коледа".

Техните рисунки бяха избрани за най-добри в двете възрастови групи измежду общо 331 творби на деца от 12 ямболски училища. Победителите бяха определени от специална комисия, в която участваха Дона Неделчева - директор на Художествената галерия „Жорж Папазов", художниците Александър Александров и Петър Тепсизов, както и представители на община Ямбол.

Двете деца, класирани на първите места, ще получат парична награда от по 50 лева, а рисунките им ще бъдат отпечатани като коледни поздравителни картички на кмета на община Ямбол Георги Славов.

По пет рисунки в двете възрастови групи бяха номинирани и ще бъдат отпечатани като коледни картички, които ще се разпространяват с благотворителна цел. Конкурсът за детска рисунка е и първи етап от провеждането на традиционната благотворителна кампания на община Ямбол „Подай ръка - спаси живот". В досегашните четири издания на инициативата от продажба на картички с творби на ямболски деца са събрани 30 500 лева.

Новото в тазгодишния конкурс е решението на комисията да присъди две поощрителни награди.

Рисунката на Маноела Иванова, V в СОУ „Св. Климент Охридски" бе отличена и ще бъде отпечатана като поздравителна картичка от името на председателя на Общинския съвет д-р Татяна Петкова. На рекламните материали за предстоящия Национален коледарски празник пък ще бъде рисунката на Мария Крумова V а клас в СОУ „Св. Климент Охридски".

Комисията определи и 30 рисунки, които заедно с наградените ще участват в изложба, с която по традиция в началото на декември се дава старт на коледната благотворителна кампания „Подай ръка - спаси живот".