Награда „Хуманитатис кауза за Сливен
Награда „Хуманитатис кауза за Сливен / Община Сливен

Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев връчи награда за заслуги в интеграцията на хората със зрителни увреждания и принос в политиката за хората в неравностойно положение на кмета на община Сливен Кольо Милев. Статуетката „Хуманитатис кауза", която получи градоначалника, е изработена от проф. Георги Богданов.

„Приемам наградата като признание за служителите в общината и за свършеното от тях до момента. Това отличие обаче е и задължение за нас - да продължим да подобряваме качеството на живот и равнопоставеността на хората със зрителни затруднения в обществото", каза кметът Милев по време на тържествения концерт в зала „Зора", организиран по повод 70-та годишнина от създаването на Организацията на слепите в Сливен и 20 години от създаването на Център за социална рехабилитация и интеграция на незрящи.

„Нашата организация  категорично настоява да бъде ускорен процесът за прилагане в страната ни на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Уверен съм, че с безрезервната подкрепата от кмета, помощта на институциите, бизнеса, медиите, обществеността можем да изградим един по-справедлив свят, в който хората без зрение ще живеят по-качествен живот, каза Васил Долапчиев.

Васил Долапчиев връчи плакет на Съюза на председателя на Регионалната организация на съюза на слепите в Сливен Тодор Радев и на директора на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за незрящи Пепа Димова.

В тържествения концерт участваха незрящи изпълнители от Сливен, София и Варна.  Водещите на концерта актьорите Вяра Начева и Ивайло Абаджимаринов изпълниха стихове на известния даровит български поет Георги Братанов, член на регионалната организация на Съюза на слепите в Сливен и дългогодишен главен редактор на печатният орган на Сдружението списание „Зари".