Национален фолклорен фестивал за любителски клубове “Приятели чрез танца” ще се проведе в Сливен
Национален фолклорен фестивал за любителски клубове “Приятели чрез танца” ще се проведе в Сливен / netinfo

Първи Национален фолклорен фестивал за любителски клубове “Приятели чрез танца” ще се проведе в Сливен на 10 октомври. Организатори на проявата са община Сливен, Сдружение "Дай, бабо, огънче” и Танцова къща „Приятели чрез танца “. Целта на фестивала е популяризиране, запазване и развитие на българския танцов фолклор.

Надиграването ще се провежда в два раздела: Фестивална програма – клубовете изпълняват по две хора и Конкурсна програма – обработка на хоро. Изпълненията ще бъдат оценявани от професионално жури, в чийто състав влизат утвърдени специалисти в областта на българския танцов фолклор. Ще бъдат присъдени първа, втора и трета награди, както и специална награда на общината и специална награда „Здравко Даскалов“ -  присъжда се на хореограф / ръководител на участваща група/ с принос за издигане престижа на фолклорното танцово изкуство и доказани професионални умения.

В 10.00 ч. ще започне дефиле на участниците по главната улица от паметника на Добри Желязков /НТС / до сградата на общината. Официалното откриване на фестивала е в 10.30 ч. пред общината, а всички групи ще изиграят и едно общо хоро около Стария бряст. Началото на надиграването ще бъде в 12.00 ч. в ОУ „Елисавета Багряна”. Там ще бъдат и заключителният концерт, и закриването на фестивала, които са предвидени за 16.00 ч.

 

Участие са заявили над 14 любителски състава с над 300 танцьори от Сливен, Ямбол, Елхово, Велико Търново, Свиленград, Бургас, Димитровград, Елена, с. Шемшево и с. Поликраище.