Министър спира мероприятията на фондация Галатея, тя ще прави център в Сливен
Министър спира мероприятията на фондация Галатея, тя ще прави център в Сливен / netinfo

Мероприятията на фондация „Галатея”, които се провеждат в някои български училища, да бъдат прекратени, това пише в писмо на министъра на образованието Даниел Вълчев до Регионалните инспекторати. „С писмото запознаваме всички директори на училища, въпреки, че нямам информация в Сливен да се провеждат такива занятия и аз не съм давала разрешение за това”, каза началникът на Регионалния инспекторат Светла Драганова.

Дарик научи, че фондацията ще създава „Център за развитие и усъвършенстване” в Сливен, който ще се намира в сградата на детска градина „Зорница”. „Галатея”е спечелила конкурс за отдаване под наем на помещението, за което ще плаща месечно по 340 лв. Предстои подписването на договора с общината. Името на фондацията нашумя след като авторитетни организации от психолози атакуваха нейния проект „Аз вярвам”. Той е насочен към намаляване на агресията сред младите хора. За целта студенти по психология провеждат беседи с учениците и предлагат различни тестове за решаване.

Психолозите от организациите обаче обвиняват фондацията, че разпространява езотерична литуратура и работи само по методиката на канадеца Джон Кехоу и единственото помагало „Пътеводител за саморазвитие на тийнейджъра и ученика”. Кехоу твърди, че е измислил нова религия, по-висша от досегашните и това е вярата в себе си, която трябва да се развива по неговия метод, за да бъде достигната „Великата истина“, която той самият открил след тригодишно доброволно отшелничество.

„Моделът на Кехоу не е признат от нито една психологическа общност в света и спада към т. нар. психорелигии, които по определение са психоезотерични учения, създаващи зависимост чрез манипулативни микро­техники”, пишат в свое писмо до министъра на образованието тези организации, сред които Дружеството на психолозите в България и Института по психология към БАН. Учените добавят, че освен това студентите, които се срещат с децата, са първи или втори курс и нямат ноебходимите знания и опит да работят по такъв сериозен проблем, какъвто е агресията в училище.

Те настояват институциите да вземат незабавни мерки за предотвратяване на потенциални вредни последици за децата. От фондация „Галатея” заявиха, че застават зад християнската религия и отричат да са свързани с езотерично учение. Според тях атаката идва от авторите на конкурентен проект за насилието в училище.