Мартин Сандулов: Отмяната на чл. 257 в НК води до амнистия на престъпници по стари дела
Мартин Сандулов: Отмяната на чл. 257 в НК води до амнистия на престъпници по стари дела / netinfo

13 данъчни престъпления са разгледани през миналата година от Сливенския окръжен съд, съобщи председателят на съда Мартин Сандулов. Две от тях са приключили с присъда, други две – със споразумение, а дължимите данъци са възстановени.

В момента обаче съществува проблем, при разглеждане на подобен тип дела. Проблемът е станал известен, след като съдия от окръжния съд е върнал на прокуратурата дело за данъчна измама, с повдигнато обвинение по чл. 257 от НК, който от миналия октомври е отменен. Този текст засяга престъпленията, извършвани с цел прикриване на данъчни задължения. Заедно с още един текст, части от него са включени в изменения чл. 255.

Проблемът касае основно делата, образувани по отменения чл. 257, които на практика сега трябва да бъдат прекратени. След влизане в сила на промяната, новообразуваните дела ще се разследват по чл. 255. Затова според Сандулов реално се получава амнистия на извършителите по дела за престъпления, извършени преди изменението на закона, тъй като те не могат да бъдат съдени по новия член. Ако тълкуването е такова, тази промяна е по-лоша от промяната „Ванко 1”, допълни съдията.