Лекари анализират смъртен случай на отравяне с пестицид
Лекари анализират смъртен случай на отравяне с пестицид / netinfo

Медицинският случай с бременната жена, която се самоуби със селскостопанска отрова, ще бъде представен на клинико-патологичен анатомичен колегиум. Това съобщи анестезиологът д-р Кирил Славов, който работи в отделението по реанимация в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" - Сливен.

Презентацията ще бъде направена от д-р Славов и патоанатома д-р Тома Чаушев на 26 юни от 12,30 ч. в голямата зала на болницата. Изложението на двамата специалисти ще бъде в посока на клиничната картина, начина на протичане на заболяването, диагностицирането и провеждането на лечението.

„Клинико-патологичните колегиуми имат за цел да разискват интересни клинични случаи в различните отделения на болницата. Идеята е чрез изнасяне на клиничната и патологоанатомична информация да се направят изводи относно лечението на болния, какви са били възможностите за подобряване на това лечение, има ли пропуски, как бихме могли да ги отстраним. Това е начин да се изгради алгоритъм на работа, който е много важен за една областна болница", каза д-р Славов.

Той се надява провеждането на такива колегиуми да стане традиция и поне веднъж месечно да се представят клинични случаи от различни отделения на МБАЛ „Д-р Иван Селимински. За да бъдем добри лекари, ние трябва да се обучаваме непрекъснато и колегиумите са един от начините", допълни д-р Славов.

В петък ще бъде представен случаят с 32-годишната жена от новозагорско село, която на 3 юни погълна известно количество селскостопанска отрова, в резултат на което загуби 5-месечния си плод. 48-часа след приемането й в болница, жената почина. „Тя е поела висока доза от фосфорорганично съединение, от който изходът бе ясен. Бебето беше мъртво при постъпването. Това, което сме направили ние, ще бъде показано и обсъдено, ще се чуят мнения имало ли е възможност да се подобри състоянието на пациентката и евентуално да се стигне до благоприятен изход. За съжаление такива пациенти много често постъпват в отделението по реанимация в болницата. Има дори клинична пътека. Д-р Чаушев ще представи доказателствения материал, а ние ще кажем какво сме направили. Ако нещата се припокриват, ще бъдем удовлетворени, че сме лекували по правилния начин. Ще се радвам да присъстват повече колеги, защото ние освен лекари, сме и евентуални пациенти. Ще бъда доволен да ме лекува човек, който се обучава по време на практиката си", заяви още д-р Славов.