Кавръков: Изоставените детски градини по селата да станат дневни центрове за възрастни
Кавръков: Изоставените детски градини по селата да станат дневни центрове за възрастни / сн. Дарик - Сливен

Рушащите се сгради на детски градини и ясли по селата трябва да станат дневни центрове за възрастни хора според областна стратегия за социалните услуги. Тези затворени детски заведения в областта са около 80. Това обяви пред Дарик областният управител на Сливен Марин Кавръков. Общинските власти да не предлагат проекти за от 3 до 10 милиона, а да реставрират, реконструират и оборудват тази общинска и държавна собственост, която се хаби, заяви Кавръков.

Според него никой не се занимава с възрастните хора по селата, те са оставени на произвола на съдбата и гаснат като свещички, а по някога е нужно само да им се измери кръвното и да се вземат мерки да се стабилизират. В тези центрове възрастните можели да разчитат на топла супа и внимание.

Анализът показал, че разходите за социално подпомагане и услуги не са равномерно разпределени в област Сливен както като география, така и по отношение на различните социални групи. „Ромите получават преобладаващата част от социалните помощи, но по селата има немалко хора, които просто са забравени от Бога", коментира още областният управител.