/ Дарик Кюстендил, архив
В Регионална здравна инспекция-Сливен не са регистрирани местни водоизточници, използвани за пиене и/или водоналиване за питейно-битови нужди. Водата от местни водоизточници не се наблюдава по показателите, които имат отношение към здравето.

С цел предотвратяване на риска за човешкото здраве, Регионална здравна инспекция-Сливен препоръчва да не се използва за пиене водата от водоизточници извън водоснабдителната система на населените места. Изследват се показатели за постоянно или периодично наблюдение, определено с Наредба № 9 за качествата на водата, предназначена за питейни цели.

Пробите вода се вземат на мястото на изтичането й, от кран на потребител, а показателите се изследват в акредитиран Лабораторно-изпитвателен комплекс на Регионална здравна инспекция- Сливен. В раздел Бюлетин, секция Мониторинг на сайта на РЗИ-Сливен се публикува актуална информация за резултатите от провеждания по линия на държавния здравен контрол на питейната вода.

Качеството на водата от собствени кладенци, частни системи и други местни водоизточници, зависи от метеорологичните условия, замърсяванията в района на водоизточника, вида на терена и други.