Йерусалимският Патриарх прати Свети Мощи в Сливен по монахиня
Йерусалимският Патриарх прати Свети Мощи в Сливен по монахиня / netinfo

Йерусалимският православен Патриарх Теофилос е приел молбата на Сливенския Митрополит Иоаникий и е изпратил в дар на Сливенска епархия свети Мощи на преподобномъченици избити от персите през 614 година в манастира "Св. Сава Освещени" до град Витлеем, съобщиха от Сливенска митрополия.

Светите Мощи бяха пренесени от Палестина до Сливен от монахиня Минодора, която е игумения на манастира "Рождество Богородично" край село Кабиле, Ямболска област и тържествено предадени на Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий.

Йерусалимският Патриарх е откликнал на писмената молба на Сливенския Митрополит Иоаникий да бъдат подарени на Сливенска митрополия свети Мощи, които да послужат при освещаване на новопостроени храмове.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий Всепреподобната монахиня Минодора посети светите места в Иерусалим и Палестина като пратеник по неговата молба.

Светите мощи ще се пазят в митрополитския параклис в Митрополията и ще бъдат ползвани при освещаване на новопостроени храмове в Сливенска епархия.