/ ВиК Сливен
Язовир „Асеновец“ започна да прелива с незначителни количества от около 1 куб. м в секунда. Обемът на основния водоизточник на Сливен е пълен на максималния си капацитет от 28 милиона куб. метра. За последен път язовира е преливал преди две години, в периода 20 май – 10 юни 2016 г.

Излишната вода изтича през преливника на язовира в река Асеновска.

Преливането е минимално, контролирано, водата е с височина по-малка от 5 см и не представлява  опасност за инфраструктурата и населението, каза началникът на район яз. „Асеновец“ при „ВиК“ инж. Ивайло Тенев.

Преливникът е оразмерен да проведе 750 куб. м в секунда, с височина на вълната 2, 40 метра. Преливането през 2016 г. е било 60 куб. м в секунда, с височина на вълната 20 см. Тазгодишното преливане е минимално. Не съществува никакъв проблем при чисти корита на реките. 500-метровият участък след язовира е почистен от растителност и осигурява нормална проводимост на водата.

 

прелива
ВиК Сливен


Преливането е добра новина за водното дружество. Пълният обем на язовира обезпечава Сливен с вода за две години напред. Само от декември 2017 г. до днес водните количества в езерото са се увеличили почти двойно.

Основен фактор за напълването на язовира са валежите от декември и топенето на  януарския сняг. Последните пролетни валежи способстват за окончателното му напълване. От тях още се оттича вода по реките Магарешка и Асеновска, към момента притокът намалява, уточнява младият началник на язовира, геодезистът инж. Тенев.

При пълен язовир, езерото е с площ от 1100 дка. Височината на водния стълб е 65 м,  язовирната стена на един от най-дълбоките язовири у нас е висока 68 метра. Водовземната кула е потопена максимално и е в нормално работно състояние.

„Преливането е проблем при безстопанствени язовири, които не са под наблюдение или които имат недобросъвестни концесионери. - каза инж. Ивайло Тенев. – При големите язовири трудно се допускат екстремни ситуации, защото специализиран персонал се грижи за тях.

“Всички съоръжения на „Асеновец“ са изправни. Язовирният екип ежедневно подава справки за състоянието на езерото в МРРБ, МОСВ и Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор.

Лебеди на яз. „Асеновец“ тази година не дойдоха, заради топлата, макар и дълга, зима. В студено време пристигат и дивите патици, които тази година също се броят на пръсти. Бдителният екип на язовира, обаче, е забелязал във водите на езерото два пеликана, чапли и корморани.