Христо Христов участва в заседание на РСР на Югоизточен район
Христо Христов участва в заседание на РСР на Югоизточен район / Общински пресцентър Болярово

Кметът на община Болярово Христо Христов присъства на заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточния район.

Участие взеха представители на министерства, областните управители и кметове на общини от Югоизточния район, представители на организациите на работодателите и синдикатите, областните администрации, академичните среди на територията на района, на неправителствени организации.

Заседанието започна с определяне на състава на представителите на РСР на ЮИР в Управляващия комитет по проект „Разработване на интегрирана транспортна стратегия в периода до 2030 г." към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това са областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Представен бе моделът на община Стара Загора в модернизирането на градския транспорт.

Представител от Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. запозна присъстващите с новите възможности, които програмата предлага за Югоизточния район. По програмата са предвидени общо 1 887 587 256 евро. Особено внимание бе отделено на рехабилитацията на железопътния участък Пловдив - Бургас - Фаза 2 с дължина на трасето 294 км. и индикативна стойност на проекта - 676,52 млн.лв.

Представители на фонд ФЛАГ представиха опита и дейността на фонда, както и възможностите за финансиране на инфраструктурни проекти на общините в периода 2014 - 2020 г., чрез финансови инструменти - Jessica, Фонд на фондовете и др. Европейската комисия залага на разширено използване на финансови инструменти като по-ефективна и устойчива алтернатива за допълване на традиционното финансиране, чрез предоставянето на безвъзмездни средства.

Следващото заседание на РСР на ЮИР се предвижда да бъде проведено през юни.