/ iStock
Гръцки килими, Село на здравето и ободряваща вишновка са сред изненадите за посетителите на тазгодишното издание на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим, това каза пред БТА кметът на община Котел Коста Каранашев. Най-мащабната културна проява на общината през лятото ще се състои в дните 29 - 31 юли, като хотелите и къщите за гости вече са заети, а организаторите очакват между 15 и 20 хиляди гости в трите фестивални дни.

„Фестивалът включва традиционно представяне на бита и културата в четири етнически села – българско, турско, каракачанско и ромско, каза кметът. Експозицията от килими е основна за фестивала, през тази година ще има и модели от съседна Гърция. Това, което забелязвам, е, че на Балканите, дори в килимите има много общи мотиви, фигури и палитрата от цветове е много близка. Килимите ще бъдат разположени между дърветата на парк „Изворите“, на този зелен фон, който създава уникалната атмосфера. Ще има демонстрацията на багрене, на тъкане“.

Обмисля се в тазгодишното издание да се оформи един своеобразен здравен кът или Село на здравето, каза още Каранашев. От общината имат намерение да поканят известната диетоложка д-р Людмила Емилова, която ще представи и лекция за здравословното хранене и начин на живот.

Огромна кукла, която ще бъде символична за фестивала, е сред атракциите през тази година. Тя е създадена на базата на старогръцкия мит за изкусната тъкачка Арахне, която Атина превърнала в паяк, защото се възгордяла с майсторството си и се сравнила с богинята.

Ободряваща вишновка от котленски вишни е другата изненада, която организаторите възнамеряват да направят запазена марка на фестивала. Вишновката ще бъде сервирана в шоколадова чаша, която после да се изяжда. Домашен сок от бъз ще бъде друго изкушение за посетителите.

За децата ще има детски кът, като освен занимания с аниматори са подготвени уроци за историята на Котел и на България.

Ще има още възстановка на клуб „Традиция“ – Сливен, които ще пресъздадат сцена от обирането на хазната от Алтанлъ Стоян, кукерско шествие, базар на занаятите. 
БТА