Граждани спестиха 45 000  лева от подадени декларации онлайн
Граждани спестиха 45 000 лева от подадени декларации онлайн / Дарик Сливен, Архив

45 000 лв. данък върху доходите спестиха 883-ма сливналии, които подадоха до 31 март 2015г. подоходните си декларации по електронен път с персонален код (ПИК) или електронен подпис. Това показват обобщените данни на офиса на НАП - Сливен.

Общо подадените в офиса декларации за облагане на доходите към 31 март 2015 г. са 4 865, като близо 30% от тях са получени чрез интернет, което е близо 3 пъти повече в сравнение с миналата година.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април, като до тогава трябва да се плати и дължимия данък. От НАП напомнят на своите клиенти, че най-лесно гражданите могат да подадат декларации с персонален идентификационен код. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно.

До момента на сливналии са издадени над 4 000 персонални кода.
Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК се подава и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ). Чрез персонален код вече може да се подаде и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.