/ ОД на МВР-Сливен
Наградата е връчена от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ 
Главен комисар Николай Николов с награда от Националния конкурс „Пожарникар на годината „ 2017”.
 
Конкурсът се провежда в четири категории. Първият е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият е за служители работещи в направление „Пожарогасителна и спасителна дейност“. Третият за служители от „Контролна дейност“.

Четвъртият обобщава направление „Превенция“. Съществува специална категория „Отличени“, в която се присъждат  награди за партньори,  представители на изпълнителната и местната власт, общественици и доброволци.
 
В категорията за служители, проявили героизъм при изпълнение на служебните си задължения, е награден младши експерт Николай Диков Николов, началник на дежурна смяна в РС "ПБЗН"-Сливен. Николов получава отличието за проявен професионализъм и бързи действия след получен сигнал за пожар в пътнически влак на 29 юни миналата година.

Сливен
ОДМВР Сливен


Инцидентът е станал в 10,40 часа на железопътната линия Сливен-Бургас, след село Тополчане. За произшествието заминават два екипа под ръководството на младши експерт Николай Николов. Пристигналите на място екипи заварват  бурно горящ електрически локомотив, след който е композиран дизелов локомотив с вместимости от 4 000 литра дизелово гориво и 360 килограма двигателно масло.

Николов се качва в горящия локомотив в условия на много висока температура и почти нулева видимост. Той освобождава спирачките, придвижва се с локомотива и го спира на достатъчно отдалечено място. След продължителни гасителни действия електрическият локомотив е загасен и спасен до състояние, в което може да бъде възстановен. 

Сливен
ОДМВР Сливен


Младши експерт Николай Диков Николов получи наградата лично от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 
 
В категорията „Отличени” за конкретен и съществен принос за осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението е награден г-н Димитър Петков Петков - кмет на с.Глушник, община Сливен. Димитър Петков получава наградата за бърза и навременна намеса при гасенето на пожар в иглолистна гора в м. „Черковното”, край град Сливен.