Георги Георгиев: Налага се да бъдат закрити седем училища
Георги Георгиев: Налага се да бъдат закрити седем училища / netinfo
От началото на следващата учебна година седем от 15 училища на територията на община Тунджа трябва да бъдат закрити, съобщи кметът Георги Георгиев, опирайки се на анализите на финансистите. Без работа ще останат около 60 педагози. Над 500 ученици ще бъдат пренасочени към други учебни заведения, допълни още Георгиев. Най-вероятно затворени ще бъдат учебните заведения в селата Кабиле, Безмер, Калчево, Маломир, Крумово, Генерал Инзово и Ботево.

Оптимизирането на училищната мрежа и съкращаването на педагозите ще бъде обсъдено на заседание на Общинския съвет през март, но каквото и да е тяхното решение, общината не е в състояние да намери достатъчно средства, бе категоричен кметът Георгиев.

Според изчисленията за нормалното приключване на тази учебна година са необходими още около 350 000 лева. Ако училищата не бъдат закрити след 15 юни, ще се наложи да спре благоустрояването на селата, дори да няма и улично осветление.

Ако Общинският съвет даде съгласие да бъдат съкратени 7 училища, това ще гарантира стабилност на останалите учебни заведения, няма да има нито една слята паралелка и ще се подобри материалната база.

До тази драстична мярка, според кмета Георгиев, се е стигнало, тъй като предишният Общински съвет не е предприел оптимизация на мрежата в необходимите размери.