Фермери и зърнопроизводители обсъждат изпълнението на поетите ангажименти от държавата
Фермери и зърнопроизводители обсъждат изпълнението на поетите ангажименти от държавата / Дарик Сливен, Архив

Изпълнението на поетите ангажименти към сектор земеделие от страна на кабинета обсъждат днес животновъди и зърнопроизводители на среща на Националната асоциация на фермерите. Това съобщи за Дарик председателят на сдружение „Хаджи Димитър" в Сливен Петър Байчев.

На срещата ще бъде обсъдена и новата селскостопанска политика на Европейския съюз. По думите на Байчев земеделците имат искания за промяна в някои от параметрите и виждат редица противоречия. На животновъдите през месец декември миналата година са изплатени всички средства от преките плащания за обработваема площ. Това потвърди и Байчев, като уточни, че не всички са получили. Изясняват се  причините защо не всички имат право да ги получат.

 Изплатени са и средствата на зърнопроизводителите за единно плащане на декар от европейските плащания. Ваучерите за ползване на гориво, които се предоставят на първия етап са за 60 % от стойността на прогнозния обем гориво, а разликата се предоставя на втория етап с останалите ваучери  въз основа на реално изразходеното през годината гориво, обясни още Петър Байчев.

Те ще бъдат раздадени през месец юни, а до 15 март стопаните трябва да се пререгистрират като земеделски производители.